Blog

|
Een kritische pen die de medische actualiteiten onder de loep neemt.

Youth Delegate in tijden van COVID-19

Philip reflecteert op zijn jaar als IFMSA-NL youth delegate

Afgelopen jaar heb ik de geweldige kans gehad om de IFMSA-NL youth delegate bij de WHO te zijn. Hierdoor heb ik zelf veel kunnen leren over global health (beleid), andere studenten kunnen voorlichten over de WHO en planetary health, en op verschillende manieren de stem van jongeren kunnen laten horen in het global health-debat. Het jaar zag er natuurlijk totaal anders uit dan verwacht door de uitbraak van SARS-CoV-2, maar deze uitbraak bevestigde nogmaals hoe ontzettend belangrijk internationale samenwerking voor global health is.

Tijdens het jaar hebben wij vanuit het YDP meerdere keren contact gehad met medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over o.a. de World Health Assembly en konden wij deelnemen aan een ochtendsessie op het ministerie over actuele ontwikkelingen rondom de WHO en de rol die Nederland daarin speelt. Als een van de focusonderwerpen had ik planetary health gekozen; dit is een relatief nieuw vakgebied/concept waarin er breder gekeken wordt naar de interactie tussen menselijke gezondheid en de natuurlijke systemen van de planeet. Intern in IFMSA-NL hebben wij meerdere workshops gegeven over planetary health en global health-beleid.

Daarnaast zijn wij via het YDP betrokken bij de SDG3-alliantie van het KIT, waar wij onder andere aan planetary health als focusonderwerp werken en proberen beleidsverandering te realiseren op regionaal en nationaal niveau. Ik heb ook een opiniestuk in het Parool gepubliceerd over de interactie tussen onze omgang met de natuur en dieren en het ontstaan van zoönotische infectieziekten zoals SARS-CoV-2. Daarna kon ik bijdragen aan een reportage van EenVandaag over de oorsprong van dit soort infectieziekten, welke door meer dan 1,5 miljoen Nederlanders bekeken werd. Door deze bijdragen kreeg ik de kans om de stem van jongeren te laten horen tijdens een online Intergroup Meeting van het Europees Parlement voor een groep Europarlementariërs over de oorsprong van zoönotische infectieziekten. Verder heb ik nog aan verschillende (wetenschappelijke) bijeenkomsten kunnen deelnemen en heb ik kunnen spreken bij een congres van de minor Global Health van het Erasmus MC en het Global Health Filmfestival in Rotterdam.

Vanwege de maatregelen die genomen waren om de verspreiding van SARS-CoV-2 te doen afnemen vond de World Health Assembly dit jaar voor het eerst virtueel plaats en stond die volledig in het teken van de pandemie. Hierdoor was er jammer genoeg geen mogelijkheid om een bijdrage te leveren als jongerenvertegenwoordiger, maar deze bijeenkomst heb ik gelukkig online kunnen volgen. Wel heb ik voorafgaand aan de WHA een statement kunnen uitspreken namens Nederland bij het evenement Walk the Talk dat door de WHO georganiseerd werd. Als youth delegate is je rol dus ontzettend breed en zijn er prachtige kansen om zelf veel te leren en anderen te enthousiasmeren voor global health.

Heb jij hierdoor ook interesse om volgend jaar aan de slag te gaan om andere studenten te informeren en enthousiasmeren over global health en tegelijkertijd de stem van jongeren te laten horen? Dan kan je nu solliciteren voor de functie van de IFMSA-NL youth delegate bij de WHO 2020-2021. Bij vragen kun je ons altijd mailen!Voor meer informatie kun je mailen naar youthdelegate@ifmsa.nl.

Ayla Bouwman 24 augustus 20202166Blog IFMSA-NLYouth Delegate-programma