Nieuws

|
Blijf op de hoogte van wat IFMSA-NL doet op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Klimaatverandering: een gezondheidsprobleemDe link tussen klimaatverandering en gezondheid

De laatste jaren wordt het steeds meer duidelijk dat klimaatverandering grote invloed heeft op de menselijke gezondheid, zowel direct (bijv. door hittegolven, extreme weersomstandigheden) als indirect (bijv. door gedwongen migratie, verspreiding van infectieziekten; Lancet, 2017). Volgens de WHO zijn jaarlijks 7 miljoen sterfgevallen een gevolg van blootstelling aan luchtvervuiling. Deze effecten zullen echter niet overal hetzelfde zijn, waardoor ongelijke gezondheidssituaties tussen verschillende landen zullen verscherpen en kwetsbaarheid van bepaalde groepen (bijvoorbeeld kinderen, ouderen) zal toenemen. Echter biedt het tegengaan van klimaatverandering ook mogelijkheden om de volksgezondheid te verbeteren, bijvoorbeeld door het stimuleren van actief transport, het gebruik maken van schone energie en duurzame voedselkeuzes. Dit noemen we de zogenaamde “co-benefits’’ van klimaatactie.

Om de negatieve effecten van klimaatverandering op de gezondheid van onze toekomstige patiënten tegen te gaan, pleit IFMSA-NL voor een duurzaam en ambitieus klimaatbeleid. In dit Policy Statement van IFMSA-NL kunt u meer lezen over de aanbevelingen en standpunten van IFMSA-NL met betrekking tot klimaatverandering en gezondheid.

Het Zorgblok van de Klimaatmars op 10 maart 2019

Vrijwilligers van IFMSA-NL zullen als toekomstig gezondheidsprofessionals in Nederland meelopen met de klimaatmars op 10 maart als onderdeel van het Zorgblok. IFMSA-NL is tevens trotse initiatiefnemer en organisator van dit blok. Wij komen hiermee op voor de toekomst van het klimaat én onze gezondheid. Bij deze willen wij alle (toekomstig) gezondheidsprofessionals van harte uitnodigen om met ons mee te lopen binnen het Zorgblok.

Wij zijn voor een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Wij zijn voor gezonde woon- en werkomstandigheden. Wij zijn voor voorkómen in plaats van genezen. Wij zijn voor klimaatactie die kansen biedt om de gezondheid te bevorderen. Wij zijn voor een toekomst waarin ieder een eerlijke kans heeft om zijn of haar volledige gezondheidspotentieel te bereiken.

IFMSA-NL loopt al mee, loopt u ook mee?
Wij hopen dat vele (toekomstig) gezondheidsprofessionals en een ieder gepassioneerd over klimaatverandering en de gezondheid meeloopt met de klimaatmars in het Zorgblok om zo aandacht te vragen voor de invloed van klimaatverandering op gezondheid!

Hoe kunt u meehelpen? Door zoveel mogelijk mensen (artsen uit uw kringen, medewerkers van uw organisaties, etc.) te stimuleren aanwezig te zijn tijdens de mars door de mogelijkheid te delen per mail, sociale media en andere media. Hier vindt u de link naar het Facebookevenement van het zorgblok. Alle meereis evenementen en blokken kunt u hier terugvinden. Hier kunt u de link vinden van het algemene Facebook evenement.

Een overzicht van een aantal partners kunt u hier terugvinden.

Hopelijk zien we u en vele anderen op 10 maart op de Dam. We verzamelen vanaf 12:00 uur op het Beursplein (aan de Damrak), voor ‘Bistro Berlage’ en lopen om 12:30 naar de start van de mars. Laat vooral uw doktersjas en/of stethoscoop niet thuis!Voor meer informatie kun je mailen naar vve@ifmsa.nl.

Britt Vegting 4 maart 2019Nieuws IFMSA-NL