Projecten

|
Onze projecten richten zich op mensenrechten en vluchtelingen, seksuele gezondheid, public health, medisch onderwijs en Europese educatie en integratie. Hier werken ruim 800 studenten aan mee.

Sudan Tropical Exchange Project

Het Sudan Tropical Exchange Project (STEP) is een vier weken durende uitwisseling met de focus op tropische ziekten. Het programma bestaat uit drie delen: het wetenschappelijke programma, de medische missie op het platteland en een sociaal programma.
Informatie Stageverslagen

Wetenschappelijk Programma

Het wetenschappelijke programma vindt tijdens de eerste drie weken een aantal dagen per week plaats. De studenten ontwikkelen kennis en inzicht in de pathologie en wetenschappelijke kant van tropische ziekten in Soedan en andere delen van Afrika. Dit wordt bereikt door middel van lezingen en het zien van klinische patiënten. Ziekten waarover geleerd wordt zijn onder andere malaria, tuberculose, leishmaniasis, schistosomiasis, buiktyfus, echinokokkose, reumatische koorts en mycetoma.

Medische Missie

De medische missie vindt tijdens de laatste week van STEP plaats. Studenten reizen dan af naar het platteland om vijf dagen door te brengen in tijdelijke missieziekenhuizen. Deze kleine medische faciliteiten zijn opgezet in lokale (school)gebouwen en bestaan uit een mannen- en vrouwenkliniek, een laboratorium en een kleine apotheek. Internationale en Soedaneze studenten werken hier samen in het bieden van gratis medische consulten, laboratoriumonderzoek en medicatie aan de lokale bevolking in deze gebieden. Verder wordt gezondheidsvoorlichting gegeven met het doel om verkeerde opvattingen die bestaan op het platteland te veranderen. Deze missie is een zeer unieke ervaring en geeft deelnemende studenten een idee van de mogelijkheden en beperkingen van het werken in een tropisch gebied met beperkte medische voorzieningen en faciliteiten.

Sociaal Programma

Naast het wetenschappelijke programma en de medische missie, doen de studenten ervaring op met cultuurverschillen in de gezondheidszorg en samenleving. Soedan in een land waar gedurende zeer lange tijd conflicten de norm waren, waar radicale veranderingen hebben plaatsgevonden op politiek gebied en waar de scheiding tussen Noord en Zuid nog altijd aanwezig is.

Data en kosten

De eerstvolgende STEP zal plaatsvinden van 1 september t/m 30 september 2018. De aanmeldingskosten voor STEP bedragen €650,- met daarbij €85,- registratiekosten. Dit is inclusief accommodatie, twee maaltijden per dag en het wetenschappelijke en sociale programma en de medische missie. Daarnaast kun je voor €60,- een optionele post-STEP tour boeken, welke direct na het reguliere STEP programma zal plaatsvinden. De post-STEP tour zal plaatsvinden t/m 5 oktober.

Studenten vanaf het derde jaar geneeskunde (mits je minimaal één co-schap hebt gelopen) kunnen zich aanmelden voor STEP 2018. De deadline voor aanmelding is 30 mei 2018. Het aanmeldformulier en de aanmeldprocedure zijn te vinden op www.step-ifmsa.org. Stuur de formulieren naar registration@step-ifmsa.org en step@ifmsa.nl

LET OP: als je wordt geselecteerd voor STEP 2018, dan is er op woensdag 13 juni een voorbereidingsbijeenkomst in de avond, houd hier alsjeblieft vast rekening mee!Wil je meer informatie? Mail dan naar: step@ifmsa.nl