Even voorstellen: Anne, youth delegate naar WHA 2018

Youth Delegate WHA 2018

Naam: Anne de Boer Leeftijd: 24 jaar Connect: youthdelegate@ifmsa.nlMail linkedin.comLinkedIn

Anne deelt haar ervaringen op: facebook.comIFMSA-NL Facebook instagram.comIFMSA-NL instagram twitter.comIFMSA-NL Twitter

Anne in drie woorden: gepassioneerd, open-minded, betrokken

Afgelopen jaar hebben IFMSA-NL, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) samen het Youth Delegate programma opgezet. Het programma heeft als doel om de betrokkenheid van medisch studenten bij beleid rondom Global Health te vergroten. Een jaar lang zet een student zich hiervoor in als youth delegate, wat onder andere betekent dat zij meegaat naar de World Health Assembly (WHA) als onderdeel van de Nederlandse delegatie. Graag stellen wij aan je voor: Anne de Boer, Youth Delegate naar de WHA 2018.

Acht vragen aan Anne

Wat doe je in het dagelijks leven? Ik studeer momenteel 'Global Health' in Maastricht, maar volgend jaar pak ik mijn geneeskundestudie weer op in Utrecht. De tijd die overblijft besteed ik graag met vrienden, lekker eten, reizen of een combinatie van dat alles.

Waar zie jij jezelf over 10 jaar? Dat vind ik best een moeilijke vraag om te beantwoorden op dit moment! Ik hoop in ieder geval een arts te zijn bij wie mensen zich gehoord en geholpen voelen. Het liefst zou ik mij tegelijkertijd bezig houden met het verbeteren van gezondheid op grotere schaal, in Nederland of mogelijk op nog grotere schaal, bijvoorbeeld bij de overheid, een NGO of misschien toch de WHO.

Waarom vind je het belangrijk dat medici betrokken zijn bij beleid omtrent Global health? Ik denk dat wij een hele unieke mogelijkheid hebben, én daarmee een verantwoordelijkheid, om gezondheid te verbeteren op kleine en grote schaal. Betrokkenheid van zorgprofessionals bij het Global health beleid is een van die manieren om een positieve invloed te hebben! Wat wij in de spreekkamer te zien krijgen wordt namelijk sterk beïnvloed door beleidsvorming op veel grotere schaal, dat eigenlijk letterlijk de wereld vormgeeft waarvan of waarin mensen ziek worden dan wel gezond blijven. Het gaat dan over de sociaaleconomische omstandigheden en leefomgeving die gezondheid sterk bepalen, maar bijvoorbeeld ook over de preventie van uitbraken en het ontwikkelen van behandelingen voor onderbelichte problemen.

Wat hoop je in jouw jaar als Youth Delegate te bereiken? Een aantal dingen! Ik hoop, met mijn passie voor Global health medestudenten te enthousiasmeren en interesseren voor nationaal en internationaal gezondheidsbeleid. Ook hoop ik de stem van de jonge generatie zorgprofessionals te kunnen laten horen rondom de WHA. Verder ga ik me inzetten om het Youth Delegate programma, een relatief nieuw initiatief, verder vorm te geven en bekendheid voor te creëren.

Wat is jouw drijfveer? Ik voel een sterke verbondenheid met mensen over de hele wereld en wil werken aan een eerlijkere wereld waar iedereen de kans krijgt om zich te ontwikkelen en om een prettig leven te leiden. Daarover ben ik enorm gepassioneerd!

Als je één ding mocht verbeteren in de wereld? Ja, wat kies je dan hè..!? Ik denk dat het heel belangrijk is dat we wereldwijd enorm hard aan de slag gaan met het tegengaan van klimaatverandering. Deze processen zou ik het liefst aanpakken, omdat het duidelijk is dat dit iedereen zal gaan beïnvloeden, bijvoorbeeld door infectieziekten, extreem weer en gebrek aan drinkwater en voedsel. Er wordt natuurlijk al van alles gedaan omtrent dit thema, maar nog lang niet genoeg om de voorspelde negatieve effecten tegen te gaan!

Wat is de mooiste plek waar je bent geweest? Tot nu toe ben ik het meest onder de indruk van de fjorden in Noorwegen. Het blauwe water met daaromheen de steile rotsen en ruige natuur, en dan hier en daar een dorpje ver weggestopt in de inhammen, prachtig!

Welke film heb je recent gezien en zou je die aan anderen aanraden? Ik heb laatst 'The True Cost' gekeken, over de kledingindustrie en wat voor gevolgen dit heeft op mens en milieu. Enorme aanrader, echter misschien niet erg goed voor je gemoedsrust. Ik moet bekennen dat mijn niveau van films meestal lager ligt en ik laatst de romantische comedy 'Hello, my name is Doris' heb gekeken, een aanrader als je toe bent aan een awkward comedy en simpel vermaak.

Roos Kistemaker