De SPRINT zit er op!

In 2019 is IFMSA-NL benaderd door de Nationale Jeugdraad (NJR) om deel te nemen aan de rijksoverheid.nlMaatschappelijk Diensttijd-pilot (MDT-pilot). Een aantal andere jongerenorganisaties die aangesloten zijn bij de NJR en deelnemen aan dit project zijn CHOICE, CNV jongeren, de JKB en Studenten voor Morgen.

Binnen de NJR noemt men dit project SPRINT, en daarmee de deelnemende jongeren SPRINTERS. Dit is een initiatief vanuit de overheid waarbij jongeren zich vrijwillig inzetten voor de maatschappij. Naast dat we jongeren IFMSA-NL kunnen laten zien en ze hierdoor nieuwe vaardigheden kunnen aanleren, ontvangt IFMSA-NL een financiële vergoeding vanuit ZonMw voor deelname aan dit initiatief.

Eind 2019 zijn we begonnen met het begeleiden van de eerste twee vrijwilligers. Na een algemene introductie over IFMSA-NL zijn ze onder andere aan de slag gegaan met de marketingstrategie en de evaluatie van de introductieperiode. Ook hebben ze een aantal social media posts gemaakt, voor de Vaccinatie-alliantie en de alliantie Rookvrij waar we bij aangesloten zijn.

De tweede helft van SPRINT begon in maart 2020. De eerste 2 vrijwilligers hebben in samenwerking met de NOME een e-learning over palliatieve zorg opgesteld, waar studenten meer inzicht krijgen in de laatste levensfase en het omgaan met sterfte van patiënten.

De laatste vrijwilligers die we hebben mogen ontvangen zijn opgesplitst in twee groepen. Een van de vrijwilligers heeft zich in samenwerking met de NORA verdiept in de bijwerkingen van de anticonceptiepil, om hier later een training over op te zetten, en is aangesloten bij de SWG Intersectionaliteit. De andere twee vrijwilligers hebben samen met de NOME een webinar georganiseerd over interprofessioneel onderwijs, in samenwerking met twee sprekers vanuit het Radboudumc en het NVMO.

Jongeren die nog nooit van ons gehoord hebben kunnen we op deze manier enthousiast maken en via hen ook anderen informeren over wat we doen. Ook geeft het ons de kant om ook bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling, van jongeren die anders minder snel bij ons terecht waren gekomen. Tot slot denk ik dat het inzicht geeft in hoe externen IFMSA-NL zien en wat wij kunnen verbeteren in de externe representatie van onze vereniging.

Evrim Hotamis