Youth Delegate naar de WHA 2020-2021 geselecteerd

Youth Delegate WHA 2020-2021
Naam: Femke van Wanrooij
Leeftijd: 22 jaar
Connect:
youthdelegate@ifmsa.nlMail
linkedin.comLinkedin

Femke deelt haar ervaringen op:
facebook.comYDP Facebook
twitter.comYDP Twitter
instagram.comYDP Instagram
Femke in drie woorden: open-minded, positief, teamplayer

Wat doe je in het dagelijks leven?

Na het afronden van mijn bachelor Geneeskunde ben ik na een korte vrijwilligersstage in Tanzania direct gestart met master Geneeskunde. Ik start binnenkort aan mijn derde en laatste jaar van mijn master, waarin ik mijn wetenschapsstage en semi-artsstage zal doen. Naast mijn studie, probeer ik ook altijd mijn kennis op andere vlakken te verbreden; zo ben ik momenteel Deens aan te leren via Duolingo. In mijn vrije tijd spreek ik graag af met vrienden, probeer ik nieuwe recepten uit, en ben ik regelmatig in de natuur te vinden.

Waarom vind je het belangrijk dat studenten betrokken zijn bij Global Health-beleid?

Veel problemen in de gezondheidszorg behoeven een internationale en multidisciplinaire aanpak. Het bestrijden van bijvoorbeeld COVID-19, antimicrobiële resistentie en de stijging van non-communicable diseases (allemaal problemen die artsen met regelmaat in hun spreekkamer tegenkomen) is alleen effectief als er op wereldwijd niveau goede afspraken worden gemaakt. De studenten van nu zijn onze toekomstige zorgprofessionals. De beslissingen die op internationaal niveau worden gemaakt zijn van grote invloed op hun toekomst, en op de gezondheid van hun patiënten. Daarom vind ik het belangrijk dat de stem van de toekomstige zorgprofessionals gehoord wordt.

Als je één ding mocht verbeteren in de wereld, wat zou dat dan zijn?

Lastige vraag, aangezien er veel verschillende problemen zijn op het gebied van Global Health die ik het liefst allemaal zou opgelost zou zien! Ik vind het in ieder geval heel belangrijk dat alle oplossingen voor huidige problemen duurzaam zijn, met oog voor de toekomst. Als ik toch één ding moet kiezen, dan zou ik willen dat er meer aandacht is voor het tegengegaan van de klimaatverandering. Klimaatverandering heeft namelijk invloed op een breed scala aan problemen binnen de gezondheidszorg. Onder andere op de verspreiding van infectieziekten, ongelijke toegang tot water en voedsel en het optreden van natuurrampen waarbij mensen zowel lichamelijk en emotioneel, als financieel geschaad worden.

Wat is de mooiste plek waar je bent geweest?

Ik ben een aantal keer op vakantie geweest in Noorwegen en de diversiteit van de natuur verbaast mij elke keer weer. Het ruige van de rotsachtige kustlijn in het zuiden, de stille wateren in combinatie met de hoge steile bergen van de fjorden, tot de heuvelachtige bossen langs de grens met Zweden. Waar de voorzieningen in de kleine dorpjes redelijk primitief kunnen zijn, zijn de grotere steden meer vooruitstrevend en modern. Bovendien zijn de Noren onwijs vriendelijk en gastvrij en spreekt men (met name de jongere generatie) perfect Engels!

Wat doe je het liefst op een zondagmiddag?

Op een zondagmiddag probeer ik altijd zo veel mogelijk te ontspannen. Ik vind het heel leuk om de binnenstad van Den Haag in te gaan, om als toerist in eigen stad leuke nieuwe winkels, koffie- en eettentjes of bezienswaardigheden te ontdekken. ‘s Avonds ga ik dan languit op de bank liggen met een goede kop koffie en mijn favoriete Netflix-serie.

Welk boek heb je recent gelezen en zou je dat aanraden aan anderen?

‘This is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor’ van Adam Kay. Dit is een verzameling van waargebeurde verhalen uit de periode dat Adam Kay als arts werkte in het Verenigd Koninkrijk. Op een heel luchtige manier worden heftige, vervelende, maar ook heel grappige situaties beschreven vanuit zijn positie als beginnend arts. Veelal situaties die als co-assistent ook heel herkenbaar zijn! Maar ook voor niet-medici is het boek heel geschikt, de gebruikte medische termen worden namelijk uitgelegd. Omdat het boek uit losse verhalen bestaat is het een boek dat je even kan wegleggen als je het druk hebt, en later gemakkelijk weer kan oppakken om verder te lezen.

Ayla Bouwman