Nieuws

|
Blijf op de hoogte van wat IFMSA-NL doet op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Youth Delegate naar de WHA 2019 geselecteerd

Ayla Bouwman, student Geneeskunde en Global Health, zal zich het komende jaar inzetten om studenten te betrekken bij Global health beleid.

Youth Delegate WHA 2019
Naam: Ayla Bouwman
Leeftijd: 22 jaar
Ayla in drie woorden: positief, verantwoordelijk, teamplayer
Connect: Mail of Linkedin

Ayla is te volgen op:
Facebook
Instagram
Twitter

Twee jaar geleden hebben IFMSA-NL, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) samen het Youth Delegate programma opgezet. Het programma heeft als doel om de betrokkenheid van (medische) studenten bij beleid rondom Global Health te vergroten. Een jaar lang zet een student zich hiervoor in als youth delegate, wat onder andere betekent dat zij meegaat naar de World Health Assembly (WHA) als onderdeel van de Nederlandse delegatie. Graag stellen wij haar aan je voor: Ayla Bouwman, Youth Delegate naar de WHA 2019. Hieronder een kort interview met Ayla.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Nadat ik mijn bachelor Geneeskunde behaald heb aan de Universiteit van Amsterdam, ben ik dit jaar begonnen met de master Global Health in Maastricht, om volgend jaar weer terug te keren naar Amsterdam voor mijn coschappen. In mijn vrije tijd vind ik vind het erg leuk om te bakken en koken, en ga ik wanneer het kan op zoek naar nieuwe koffiezaakjes, interessante musea en mooie plekken in de rest van de wereld!

Waarom vind je het belangrijk dat studenten betrokken zijn bij global health beleid?
Aan de ene kant worden er op internationaal niveau ieder jaar weer afspraken gemaakt en beslissingen genomen die invloed hebben op de gezondheid van iedereen in Nederland. Aan de andere kant zijn er in Nederland gezondheidsproblemen die een internationale aanpak nodig hebben, zoals de effecten van klimaatverandering of antimicrobiële resistentie. Of je nu als huisarts, specialist of beleidsmaker zult werken in de toekomst, je zal deels verantwoordelijk worden voor de gezondheid van de mensen in Nederland. Als student heb je de unieke kans om hier nu al invloed op te hebben, namelijk door je bezig te houden met global health en de internationale beslissingen die hierover worden gemaakt.

Als je één ding mocht verbeteren in de wereld?
Als je je verdiept in global health kom je er al snel achter dat er ontzettend veel dingen verbeterd zouden moeten worden in de wereld. Als ik één ding zou moeten kiezen dan zou dat het verbeteren van toegang tot gezondheidszorg zijn. Volgens de WHO is er voor minstens de helft van de mensen ter wereld nog geen sprake van “universal health coverage”; toegang tot noodzakelijke zorg voor een betaalbare prijs voor iedereen. Zo functioneert in sommige landen het gezondheidssysteem nauwelijks. In andere landen is zorg zo kostbaar geworden dat het niet meer voor iedereen betaalbaar is. Zelfs in Nederland zijn er nog verbeteringen mogelijk! Daarnaast vind ik dit niet alleen belangrijk voor het verbeteren van gezondheid, maar ook omdat het indirect kan zorgen voor het verminderen van armoede, het verbeteren van economische groei en het voorkomen van wereldwijde epidemieën.

Wat is de mooiste plek waar je bent geweest?
Ik heb een half jaar in Nieuw-Zeeland gestudeerd en daar heb ik een aantal weken kunnen rondreizen op het zuidereiland, waar de goudgele stranden zich afwisselden met bossen, bergen, gletsjers en felblauwe meren. De grote verscheidenheid aan natuur maakte het echt een fantastisch plek voor een roadtrip en natuurlijk om dagelijks te hiken!

Welk boek heb je recent gelezen en zou je die aan anderen aanraden?
“Thinking, Fast and Slow” van Daniel Kahneman, maar ik heb hem nog niet helemaal uitgelezen. Het gaat over het psychologische onderzoek van de schrijver, welke gericht is op onze twee systemen van denken en beslissingen nemen. Het is soms een wat technisch boek, maar Kahneman geeft ook veel praktische en grappige voorbeelden. Het is een boek wat je aan het nadenken zet en ik zou het daarom zeker aan anderen aanraden.

Wat doe je het liefst op zondagmiddag?
Meestal ben ik op zondagmiddag bij mijn vriend thuis druk aan het studeren, maar het liefst ga ik met hem of met mijn broertjes en zusje op pad, bijvoorbeeld naar het strand of ergens lunchen. Ook vind ik het heel fijn om even een momentje voor mijzelf te nemen en, zoals de meeste studenten, een aantal uurtjes Netflixend (op dit moment New Girl) op de bank door te brengen.Voor meer informatie kun je mailen naar youthdelegate@ifmsa.nl.

Roos Kistemaker 7 november 20185147Nieuws IFMSA-NLYouth Delegate-programma