Nieuws

|
Blijf op de hoogte van wat IFMSA-NL doet op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Mapathon Haïti door IFMSA-Rotterdam

Verbeterde overzichtskaarten bevorderen de hulpverlening

Hulp verlenen kan een flinke uitdaging zijn, zeker als het gaat om moeilijk begaanbare gebieden of gebieden vlak bij een kwetsbare rivierdelta. Als er in zo'n gebied een ramp plaatsvindt, bijvoorbeeld een overstroming, dan is het cruciaal om snel hulpverlening te organiseren. Geactualiseerde overzichtskaarten leveren hier een belangrijke bijdrage aan en dat is precies het doel van een Mapathon.

Op 29 oktober hebben twintig studenten met behulp van satellietbeelden nauwgezet overzichtskaarten gemaakt van een gebied in Haïti, waar het Haïtiaanse en Nederlandse Rode Kruis een early warning system opzetten vanwege de grote kans op overstromingen. Zo gaven zij onder meer aan waar zich bebouwing, grote wegen en rivieren bevonden. Hulporganisaties kunnen met deze kaarten in een oogopslag zien hoe zij in het potentiële rampgebied hun hulpacties optimaal op kunnen starten.

Begeleiding kregen de studenten hierbij van Koos Krijnders en Ries Visser, nationaal en internationaal bekend op het gebied van cartografie. Beide zijn zij vrijwilliger bij het Rode Kruis en het internationale project 'Missing Maps' dat de kwetsbaarste gebieden in kaart brengt om hulpverlening te bevorderen. Hard werken maakt natuurlijk hongerig, maar gelukkig kon iedereen genieten van een heerlijke portie friet, verzorgd door snackbar De Marinier in Rotterdam.

De organisatie kijkt terug op een succesvolle avond en zet zich in de toekomst graag opnieuw in voor deze bijzondere vorm van hulpverlening.Voor meer informatie kun je mailen naar sjfhermans@gmail.com.

Sjoerd Hermans 14 december 20191807Nieuws Rotterdam