Nieuws

|
Blijf op de hoogte van wat IFMSA-NL doet op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Wereld Bloeddonordag 2016

126 nieuwe bloeddonoren geworven door IFMSA-NL

Jaarlijks wordt op 14 juni Wereld Bloeddonordag gevierd. Dit jaar is Nederland door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gevraagd om gastland van deze mooie viering te zijn. De bloeddonoren van IFMSA-NL waren uitgenodigd om de viering in het Koninklijk Concertgebouw van Amsterdam bij te wonen, die in het teken stond van het bedanken van donoren. Niet alleen zijn veel leden van IFMSA-NL bloeddonor, ook werven zij veel nieuwe donoren.

De viering werd geopend door Koning Willem Alexander. Daarna hebben twee patiënten die hun leven aan een bloedtransfusie te danken hebben hun aangrijpende verhaal gedeeld, waarmee het belang van bloeddonatie nogmaals werd onderstreept. Gastsprekers Victor Mids, arts en illusionist bekend van het programma Mind F*ck, en Leo Blockhuis, journalist op het gebied van popmuziek, hebben het thema ‘blood connects us all’ op eigen wijze geïllustreerd. Harpist Remy van Kesteren had speciaal voor Wereld Bloeddonordag een muziekstuk gecomponeerd, en bracht dit ten gehore.

Ook werd er in een kort informatief college uitgelegd waarom het bloed van donoren op bepaalde ziektes wordt getest, en waarom je soms voor een bepaalde tijd geen bloed mag doneren. Door dit college kregen de donoren meer begrip voor deze regels, en kunnen wij tijdens het werven ook duidelijk uitleggen waarom deze regels er zijn.

Een ander belangrijk thema van de viering was het gebrek aan jonge donoren in Nederland. In de hoog-inkomenslanden, zoals Nederland, zijn veel minder jonge donoren dan in laag-inkomenslanden. Jonge donoren kunnen langer blijven doneren en zijn over het algemeen gezonder, daarom wil men de komende jaren juist jonge donoren gaan werven. De winnaar van het Leids Cabaret festival heeft dit probleem en mogelijke oplossingen op een hilarische wijze weten te illustreren. Het werd ons duidelijk dat IFMSA-NL goed zou kunnen helpen door het werven van jongeren en studenten.

Wereld Bloeddonordag is natuurlijk ook een uitgelezen kans voor IFMSA-NL om nieuwe bloeddonoren te werven. Er waren op deze dag acties in verschillende steden: een kraampje in het ziekenhuis of op de universiteit, zakjes met hartjessnoepjes uitdelen, bloedprikcursus voor geneeskunde studenten of een praatje na college. Iedereen heeft zich vol enthousiasme ingezet om zo veel mogelijk bloeddonoren te werven. Met goed resultaat: we hebben uiteindelijk 126 nieuwe bloeddonoren geworven!Voor meer informatie kun je mailen naar bloeddonor@ifmsa.nl.

Lisanne Merkestein 26 juni 20164862Nieuws IFMSA-NLBloeddonorproject