Nieuws

|
Blijf op de hoogte van wat IFMSA-NL doet op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Benefiet 1001 nacht

Een benefiet voor Dokters van de Wereld om studenten, bewoners en vluchtelingen dichter bij elkaar te brengen

Sinds de vluchtelingencrisis is er veel onbegrip en wantrouwen ontstaan jegens vluchtelingen en het Midden-Oosten. Daarom heeft de commissie Middle East project, als onderdeel van IFMSA-VUmc, in samenwerking met Bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg (een bewoners initiatief om de kloof te verkleinen tussen vluchtelingen en bewoners) een groot benefiet voor Dokters van de Wereld georganiseerd. Het doel van deze avond was het dichter bij elkaar laten komen van de bewoners, studenten en vluchtelingen.

Alles wat de bezoekers zagen, hoorden en proefden was gemaakt en gepresenteerd door vluchtelingen. In de theaterzaal konden de bezoekers luisteren naar de heftige verhalen van vluchtelingen, maar ook naar de succesverhalen van deze jonge mensen, die het publiek hebben geïnspireerd. Ook de jongens van Edu4U, een organisatie dat vluchtelingen onderwijst in de middelbare schoolvakken, hadden een zeer inspirerend verhaal, waarbij ze duidelijk lieten zien dat je de hoop nooit moet opgeven.

Natuurlijk was er ook live-muziek. De Taraband nam ons met hun muziek mee naar het Midden-Oosten. Tijdens hun optreden kon niemand meer stil blijven zitten, iedereen dansde gezellig mee met de traditionele volksdans.

Daarnaast namen de acteurs van de theatergroep IND, die zelf ongedocumenteerd zijn, ons mee in het leven in een AZC. Veel humor, maar ook de harde realiteit van de onzekerheid waarin ongedocumenteerden leven werd duidelijk gemaakt in deze voorstelling. Zij lieten ons zien dat deze jongeren, ondanks hun moeilijke situatie, ook dromen hebben en er alles aan willen doen om deze dromen werkelijkheid te maken.

In de kraampjeshal kon je heerlijk Syrisch eten proeven, wat was gemaakt door twee Syrische jongemannen die een cateringbedrijf genaamd 'Kok bestellen' hebben opgericht

De avond werd gehost door Dokter Do, een bekende blogster, voormalig vluchteling en nu ook geneeskundestudent.

Voor een kleine commissie als Middle East Project, was het letterlijk bloed, zweet en tranen om deze avond in goede banen te leiden. We waren erg gespannen, maar zodra de avond begon bleek het een groot succes te zijn. De zaal was bomvol (220 man!), de acts waren prachtig en ontroerend en de bezoekers waren erg open! Naast dat het een hele gezellige avond was, hopen wij dat er door deze avond meer begrip is ontstaan voor elkaars situatie. Door op een laagdrempelige, leuke manier kennis te maken met de Midden-Oosterse cultuur hopen we ook dat de bezoekers realiseren dat het Midden-Oosten dichterbij is dan je denkt. Mensen van alle afkomsten, leeftijden, culturen en geloven waren deze avond bij elkaar gekomen voor één doel: om naar elkaar te luisteren en elkaar beter te begrijpen! En aan de reacties te horen na de avond, is dat zeker gelukt.

En de opbrengst voor Dokters van de Wereld? Maar liefst 1506,95 euro!!Voor meer informatie kun je mailen naar mep.vumc@ifmsa.nl.

Zahra Khazai 5 februari 20185271Nieuws VU