Orgaandonatieproject

Orgaandonatieproject

Jaarlijks hebben een grote hoeveelheid mensen bloedproducten, stamcellen of donororganen of -weefsel nodig. Dit zijn allemaal menselijke producten. Onlangs is de (orgaan)donorwet aangepast: iedereen is in principe donor, tenzij aangegeven wordt dat hier bezwaar tegen is. Echter, dit geldt niet voor bloed- en stamceldonoren. Organisaties als Sanquin (bloed) en Matchis (stamcellen) moeten hier actief nieuwe donoren voor werven. In Nederland wordt er nog steeds veel te weinig gepraat over alle drie de soorten ‘donaties’, ook al is gebleken dat praten over dit onderwerp mensen aan het denken zet en inspireert.

Bij IFMSA worden verschillende activiteiten georganiseerd met als doel kennis en bewustzijn creëren over de verschillende soorten ‘donaties’. Donorrequest is de overkoepelende naam voor de IFMSA-NL-projecten die te maken hebben met donatie, namelijk het Bloeddonor-, Marrow- en Orgaandonatieproject. Donorrequest organiseert onder andere lezingen over de drie onderwerpen, laat vrijwilligers lessen op middelbare en MBO-scholen over orgaandonatie geven en zorgt ervoor dat wij met kraampjes op o.a. bevrijdingsfestivals en introductieweken staan om nieuwe bloed- en stamceldonoren te werven. Naast het creëren van kennis en bewustzijn hopen wij zoveel mogelijk mensen aan het denken te zetten over dit onderwerp zodat zij zich mogelijk aanmelden als donor. Hiervoor werken wij samen met Matchis, Sanquin en hebben wij contact met de NTS.

Eventuele vrijwilligers of geïnteresseerden zouden bij kunnen dragen aan de projecten die georganiseerd worden. Wilt u lessen ontvangen voor uw school over orgaandonatie? Dan kunt u contact opnemen met de Nationale Donorrequest Coördinator (zie onderstaand voor contactgegevens) en dan wordt u doorgestuurd naar de desbetreffende stad, of de stad die het dichtste bij uw school ligt Bij overige vragen, opmerkingen of eventuele steun of interesse in dit project kunt u contact opnemen met de Nationale Donorrequest Coördinator via: bloeddonor@ifmsa.nlbloeddonor@ifmsa.nl (over bloed- en plasmadonatie) marrow@ifmsa.nlmarrow@ifmsa.nl (over stamceldonatie) donor@ifmsa.nldonor@ifmsa.nl (over orgaandonatie)

Interesse in deelnemen aan dit project, of denk je bij te kunnen dragen? Voel je vrij contact op te nemen met ons op bpa@ifmsa.nl!

Deze projecten vind je wellicht ook interessant: