Het Voorspel

Het Voorspel

Het Voorspel is een project waarbij seksuele voorlichting in een open sfeer aan middelbare scholieren wordt aangeboden.

De lessen van Het Voorspel worden aan tweede- en derde klassen op de middelbare school gegeven en zijn mogelijk op ieder niveau. In onze lessen behandelen we met een positieve kijk allerlei onderwerpen die met relaties en seksualiteit te maken hebben. In de basisles hebben we het standaard over wensen & grenzen en bespreken we onderwerpen als solo-seks, sexting en consent. Ook kan gekozen worden voor thema-onderdelen die verder op deze onderwerpen ingaan, of bijvoorbeeld gaan over schoonheidsidealen, seks en media of beschermde seks.

De lessen worden gegeven door medisch en medisch gerelateerde studenten. Zij zijn pas één of enkele jaren van de middelbare school af en weten nog goed hoe ze in hun eigen leven te maken hebben gehad met de gevoelens die loskomen in de puberteit. Bovendien is de drempel lager voor de leerlingen wanneer ze praten over seksualiteit met jongeren van buitenaf en in afwezigheid van de mentor, leraar of lerares. Deze manier van lesgeven wordt peer-education genoemd en wordt wereldwijd als succesvol bestempeld. De lessen van Het Voorspel worden dan ook aanbevolen door onder andere Rutgers WPF en SOA AIDS Nederland.

Het Voorspel is een project van de werkgroep Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten van IFMSA-NL. Deze werkgroep zet zich in voor alles rondom seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Ben je student, en lijkt het je leuk om Het Voorspel lessen te geven? Of ben je leerkracht, en overweeg je Het Voorspel in de klas uit te nodigen? Of heb je een andere vraag? Laat het ons weten via voorspel@ifmsa.nlvoorspel@ifmsa.nl

Interesse in deelnemen aan dit project, of denk je bij te kunnen dragen? Voel je vrij contact op te nemen met ons op voorspel@ifmsa.nl!

Deze projecten vind je wellicht ook interessant: