Projecten

|
Onze projecten richten zich op mensenrechten en vluchtelingen, seksuele gezondheid, public health, medisch onderwijs en Europese educatie en integratie. Hier werken ruim 800 studenten aan mee.

Het Voorspel

Het Voorspel is een project waarbij seksuele voorlichting in een open sfeer aan middelbare scholieren wordt aangeboden. Het is het grootste project van de werkgroep Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van IFMSA-NL. Deze werkgroep zet zich in voor alles rondom seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Inhoud van de les

De lessen van Het Voorspel worden in principe aan tweede- en derdeklassen op de middelbare school gegeven en zijn mogelijk op ieder lesniveau. In onze lessen behandelen we allerlei onderwerpen die met seksualiteit te maken hebben, zoals SOI, veilig vrijen, anticonceptie, wensen & grenzen, homoseksualiteit en liefde & relaties. We laten de leerlingen op een interactieve manier door middel van spellen nadenken over de gevolgen van bepaalde keuzes die ze maken.

Peer-education

De lessen worden gegeven door medisch en medisch gerelateerde studenten. Zij zijn pas één of enkele jaren van de middelbare school af en weten nog goed hoe ze in hun eigen leven te maken hebben gehad met de gevoelens die los komen in de puberteit. Bovendien is de drempel lager voor de leerlingen wanneer ze praten over moeilijke onderwerpen als seks, homoseksualiteit of condoomgebruik met jongeren van buitenaf en in afwezigheid van de mentor, leraar of lerares. Deze manier van lesgeven wordt peer-education genoemd en wordt wereldwijd als succesvol bestempeld. De lessen van Het Voorspel worden dan ook aanbevolen door onder andere Rutgers WPF en SOA AIDS Nederland.

Ben je Geneeskundestudent of student aan een medisch gerelateerde faculteit, en lijkt het je leuk om voorspellessen te geven?
Bent u docent en wilt u lessen aanvragen of wilt u meer organisatorische informatie? Of heeft u een andere vraag? U kunt om meer informatie vragen via voorspel@ifmsa.nl.

Het Voorspel wordt momenteel georganiseerd in: Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, VU Medisch Centrum

Wil je meer informatie? Mail dan naar: voorspel@ifmsa.nl