Tienerwijs

Tienerwijs

Tienerwijs is een project waarbij lessen over seksuele en relationele vorming worden gegeven in groep 7 en 8 van de basisschool. Tijdens deze lessen komen onderwerpen als puberteit, relaties, verliefdheid, en een positieve kijk op seksualiteit aan bod.

De Tienerwijs lessen worden gegeven door peer educators, dit zijn veelal studenten van medische, of medisch aanverwante studies. Zij worden na hun aanmelding opgeleid met de nodige kennis over de lessen en het lesgeven. De kracht van peer education op de basisschool, is dat het voor leerlingen makkelijker is om te praten over onderwerpen als verliefdheid en veranderingen door de puberteit met iemand van buitenaf, dan met de eigen leerkracht.

Het is belangrijk om op de basisschool te starten met seksuele en relationele vorming. Met de puberteit om de hoek, breekt er voor de leerlingen een tijd aan met veel nieuwe gevoelens, gedachten en veranderingen aan het lichaam. Het doel van de lessen van Tienerwijs is om hierover in gesprek te gaan met de leerlingen, en te zorgen dat ze iets meer te weten komen over wat hen wellicht te wachten staat. Met de Tienerwijs lessen geven we een positieve kijk op verliefdheid, relaties en seksualiteit en staat het belang van het maken van eigen keuzes voorop. De eerste les is een relationele les, de tweede les heeft als thema seksualiteit. Door middel van interactieve spellen lopen we door deze thema’s heen. Door de interactie en discussies met de klas, kunnen de voorlichters inspelen op de kennisbehoefte van de leerlingen.

Tienerwijs is een project van de werkgroep Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten van IFMSA-NL. Deze werkgroep zet zich in voor alles rondom seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR).

Ben je student, en zou je graag Tienerwijs lessen willen geven? Of ben je een leerkracht die Tienerwijs in de klas wil uitnodigen?

Interesse in deelnemen aan dit project, of denk je bij te kunnen dragen? Voel je vrij contact op te nemen met ons op tienerwijs@ifmsa.nl!

Deze projecten vind je wellicht ook interessant: