Konijntje Medicijntje

Konijntje Medicijntje

Jaarlijks worden er ruim 1500 kinderen opgenomen met een geneesmiddelenvergiftiging. Geneesmiddelen liggen vaak niet goed opgeborgen in huis en kinderen beseffen de gevaren van het innemen van geneesmiddelen niet en zien dit vaak als snoep. Daarnaast is er in het curriculum van veel (medische) studies weinig onderwijs in communicatie met (jonge) kinderen. Doel van het project: Geneesmiddelenvergiftiging onder kinderen verminderen. Kinderen spelenderwijs leren over verschillende soorten medicatie, waarvoor ze gebruikt worden en hoe ze worden ingenomen. Kinderen spelenderwijs bewust maken van de gevaren van geneesmiddelen. Kinderen een idee geven van activiteiten die zich in de apotheek afspelen. Ouders bewust maken van de gevaren van het niet goed opbergen van geneesmiddelen rondom kinderen. Ouders tips geven over het opbergen van medicatie. Studenten de ruimte bieden hun communicatieve vaardigheden die nodig zijn bij het onderzoeken en behandelen van kinderen te ontwikkelen.

Doelgroep: Kinderen Het project is bedoeld voor kinderen uit groep 1 en 2 van de basisschool. De kinderen zullen 4-6 jaar oud zijn. Er worden verschillende basisscholen in de omgeving van Maastricht benaderd om deel te nemen aan het project.

Ouders Naast het spelenderwijs informeren van kinderen, is het doel ook om ouders bewust te maken van de gevaren van het gebruik van geneesmiddelen in de buurt van kinderen d.m.v. folders. Deze folders worden na de lessen op de basisscholen meegegeven aan de kinderen.

Hoe eventuele geïnteresseerden/vrijwilligers kunnen helpen: Geïnteresseerden/vrijwilligers kunnen meehelpen met het geven van lessen. Voorafgaand aan de eerste les van het academisch jaar die gegeven zal worden, wordt een peeravond georganiseerd om zo studenten op te leiden. Hierin wordt de lesopzet uitgelegd en de benodigde informatie zal gegeven worden zodat de studenten voorbereid zijn op de les. Er is ook een handboek gemaakt waarin de opzet van de les uitgebreid staat uitgelegd.

Hoe eventuele sponsors kunnen bijdragen: De benodigde materialen worden op verschillende manieren verzameld. Denk hierbij aan inzamelingsacties voor WC-rollen, het benaderen van ziekenhuizen voor spuiten en pipetten, en het benaderen van lokale winkels voor knutselspullen. Daarnaast zouden eventuele sponsors een financiële bijdrage kunnen leveren zodat Konijntje Medicijntje de materialen zelf kan aanschaffen.

Interesse in deelnemen aan dit project, of denk je bij te kunnen dragen? Voel je vrij contact op te nemen op één van de volgende e-mailadressen:

Deze projecten vind je wellicht ook interessant: